Randers Tegls målsetting er å være byggebransjens ledende leverandør av teglstein.Randers Tegl ivaretar salget for ni teglverk, blant annet Højslev-gruppen, som tre steder har produksjon av taktegl som er svært solid og bevarer utseendet i flere generasjoner.På Højsleve Teglverk i Danmark produseres det først og fremst klassisk teglstein, mens det tyske datterselskapet Laumans produserer glassert og engobert falstakstein.

Tegl er et foredlet naturprodukt av utvalgt leire som er bearbeidet, formet og brent ved høye temperaturer til uforgjengelig teglstein. Nettopp derfor har teglstein et naturlig fargespill og en levende overflatestruktur, som varierer avhengig av lyset den sees i, og vinkelen den sees fra. Under brenningen kan det også forekomme naturlige variasjoner i nyansene.

HØJSLEV TEGL

-til et tøft klima

Højslev Tegl bruker en spesiell teknik og en unik leireblanding av tysk skiferleire og utvalgt leire som har gjort det mulig å heve brennetemeraturen til 1050º C og lage den værbestandige Højslev Tegelen. Den høye temperaturen gir teglsteinen den karakteriske mørkerøde fargen og en overflate som er mer motstandsdyktig. Hvis den vanlige brenneteknikken hadde blitt brukt ved en så høy temperatur, ville takteglen blitt skjeve og uensartet. Når Højslev kassettbrenning brukes,oppstår det imidlertidig ingen formendringer under brenningen. Takteglen plasseres stående i ildfaste kassetter, slik att de ikke påvirkes av trykk under den to døgn lange turen gjennom tunnelovnen.Prosessen er kansje litt omstendelig, men den forhindrer irritasjon i ettertid…..

LAUMANS TEGL

Siden slutten av 1800-tallet har det tradisjonelle teglverket Gebr. Laumans i Brüggen vært en anerkjent produsent av glasert taktegl av høyeste kvalitet.

GLASERT ELLER ENGOBERT?

Glasert teglstein.
Glasurens dype farge med en naturlig variasjon i nyansene er karakteristisk for Laumans.Glasuren er basert på kvarts og gir taksteinen en sterk og helt diffusjonstett overflate med mye glans som ikke flasser av eller endrer utseende etter hvert som tiden går. Glasuren helles over steinen, slik att det blir et tykt lag. Dette gir en helt glatt overflate og en større dybde i fargespillet. Den finnes i mange harmoniske farger.

Edel-engobert teglstein.
De edel-engoberte taksteinene har en blank overflate uten nevneverdige reflekser. Overflaten flasser ikke av og falmer ikke, men varer i generasjoner. Edel-engobering er en foredling med kvarts av naturengobe omineralske farger. Under brenningen smelter kvarts til glass, og taksteinene får en smussavvisende, og delvis diffusjonsåpen overflate

Engoberte teglstein
Engobe, eller naturengobe, er finkornet leire blandet med rene mineralske farger som legges på og brennes på taksteinene. Engobe gir en smussavvisende, men diffusjonsåpen silkematt overflate som ikke falmer, men bevarer den vakre fargen.